Gatirea hranei a trecut prin multe etape de cand omul a descoperit focul. In timpurile moderne putem sa ne alegem cea  mai potrivita metoda de  a gatii alegand intre gatire pe gaz , electrica sau cu inductie. Oricare ar fi alegerea ta e bine sa stii cum a inceput totul ….

Gatirea e gaz este o inventie relativ  recenta.  In anii 1900 un slogan suna astfel: ,, Acum noi gatim cu gaz”  si apartinea unei companii americane care vroia sa convinga populatia ca folosirea gazului nu este periculoasa.  In 1912 Compania Coperman Electric Stove a primit patentul pentru prima soba electrica. De atunci lucrurile s-au schimbat dar nu foarte mult. Acum avem plite pe gaz sau electrice.

Plita pe gaz Teka

Plitele pe gaz: sunt cele mai folosite . Incalzesc vasul de gatit prin arderea gazului . La plitele noi aprinderea gazului se face direct din miscarea butonului de reglare a flacarii.

Plitele electrice: nu au ochiuri care sa incalzeasca pe gaz. In schimb folosesc energia electrica pentru a incalzi vasul in care se gateste. Ca un avantaj fata de plitele cu gaz, butoanele plitei electrice pot fi integrate in corpul ei astfel incat pornirea . oprirea si reglarea temperaturii se poate face  doar apasand cu un singur deget,  butonul dorit.  Plitele electrice noi, au senzori care detecteaza daca ochiul mai este folosit si-l pot oprii automat. Aceasta fiind protectia pentru copii.  Este bine de stiut faptul ca ochiurile electrice se racesc mai greu fata de cele cu gaz. Din acesta cauza este indicat fim atenti la atingerea lor, pentru a evita orice accident.

Gratar electric Teka

Plitele pot fi incoporabile sau portabile. Desigur ca cele incoporabile  au o durata de folosire  de obicei mai mare, fata de cele portabile . Asta pentru ca primele nu intra in contact si cu alte medii in afara de cel din bucatarie.

Plitele portabile sunt practice si ideale atunci cand esti in excursie sau pur si simplu la un gratar. Plitele electrice portabile costa mai mult dar nu trebuie sa ai grija sa nu-ti uiti butelia acasa ca atunci cand folosesti o plita pe gaz portabila.