Sunt 4 componente principale ale frigiderului: compresorul, condesatorul, valva de expansiune si  evaporatorul. Freonul trece  prin toate aceste component e   si in acest timp  sufera schimbari de temperatura si presiune.  Practic rolul freonului este acela de a transporta termperatura…

Refrigerarea este procesul mentinerii unei temperaturi scazute intr-un spatiu mai mic decat ce-l  care il inconjoara.  In acest process caldura este transportata de un fluid, in cazul firgiderelor de  catre freon .

Asa cum am spus si la inceputul  articolului freonul  cirula prin cele 4 componente principale ale frigiderului, iar  transformarile  suferite depind  de locul unde se afla.

Compresorul :  Acesta este cea mai importanta parte a frigiderului. Energia necesara pentru a transmite caldura din spatiul frigiderului in camera este acumulata aici . In timp ce gazul trece prin compresor este supus unei presiuni inalte (se compreseaza), motiv pentru care ajunge la o temperature mare.  La iesire freonul intra in stare gazoasa.

Condensatorul: Toata caldura absobita este eliberata in aer cand gazul este in condesator. La frigiderele domestice  acesta  este o serpentina  de cupru  expusa in afara.  Atunci cand freonul intra in condesator elibereaza o parte din caldura , dar presiunea ramane aceeasi. In cazul frigiderelor profesionale  sunt folosite condesatoare cu racire pe baza de apa.

Valva de expansiune : Atunci cand freonul aflat sub presiune si la temperature mica , trece prin aceasta componenta, temepratura scade rapid pentru ca presiunea scade drastic.  In cazul frigiderelor domestice, valava de expansiune este de obicei un tub subtire de cupru. La iesire freonul este partial in stare gazoasa si partial in stare lichida.

Vaporizatorul : Acesta sta in spatele frigiderului si este sub forma de  serpentine din curpu si tuburi de aluminiu. Acesta face ca mancarea sau lucrurile din firgider sa se raceasca. Cand freonul sub presunie joasa  si la temperatura mica trece  prin vaporizator,acesta  raceste continutul frigiderului.  In acelasi timp absoarbe caldura iar  presiunea gazului  creste odata cu temperatura. De aici  iese in stare gazoasa si intra in compresor unde ciclul se repeta.