Consumam o treime din energia casei in bucatarie. Acest lucru se intampla datorita faptului  ca electrocasnicile mari ca : frigiderul, masina de spalat rufe , si masina de spalat vase se afla aici.  Studiile arata ca frigiderul consuma  cea mai mare cantitate de energie din casa. Nu trebuie uitat nici faptul ca la  spalarea vaselor si a alimentelor consumam  multa  apa.

Plita pe gaz- vitroceramica Teka

Din lista de mai sus lipsesc aragazurile, sau incorporabilele fie ele pe gaz sau electrice. Acest lucru este datorat faptului ca acestea consuma  o portie relativ mica de energia unei case, dar si in asa se pune intrebarea pe buna dreptate, care dintre cele doua tipuri de a gati este mai eficient din punct de vedere energetic.

www.Mobilleta.ro - Partener TEKA.

Datorita faptului ca incalizrea se face instant la plitele pe gaz, acestea ar putea fi declarate ca fiind cele mai eficiente din punct de vedere energetic. In plus modelele care folosesc apinderea integrata in buton economisesc  aproximativ 40% din gaz. Pe de alta parte  la plita electica se poate regla o temperatura constanta si timpul in care se racesc este mai mare decat la cele cu gaz. In aceste conditii care ar fi cea mai buna alegere.

Daca esti in cautarea unei noi plite si vrei un consum mic si de asemenea   ecologic, ar trebuii sa iei in considerare o plita pe inductie. Aceasta creeaza caldura prin creearea unui camp magnetic impreuna cu vasul de gatit  (vezi articol- Plita cu inductie- Cum functioneaza).

PLITA CU INDUCTIE TEKA

Datorita tehnologiei folosite , plita cu inductie transfera aproximativ  90% din caldura degajata  vasului de gatit, in timp ce plita pe gaz transfera aproximativ 40% iar cea electrica 70%. Este adevarat ca plitele cu inductie sunt de obicei la un pret dublu fata de celelante doua.

Energia folosita la gatit nu depinde numai de plita. Conform sutdiilor , doua persoane care pregatesc acelasi tip de mancare consuma energie diferit, uneori dublu una fata de cealanta. Acesta pentru ca si vasul in care se gateste joaca un rol important.  Astfel la gatire este recomandat sa folositi vase cu fundul plat si egal cu ochiul plitei .